Latvijas Petroglifu centrs




Sākums » 2017 » Janvāris » 10 » Pētermuižas dižkoki
13:45
Pētermuižas dižkoki

Nozāģēta izcilā Pētermuižas dižtūja

Latvija ir zaudējusi izcilu dižkoku – Pētermuižas dižo tūju Zemgalē, Vecumnieku novada Valles pagastā. Nupat, domājams, ap gadu miju tā ir vienkārši nozāģēta.

Posta darbu vieta Pētermuižā, 7.janvārī. Labi redzams dižkoka celms un stumbra paliekas.

Zaudēts varens dižkoks

LPC ekspedīcija 7.janvārī apmeklējot nomaļo Pētermuižu konstatēja, ka izcilais dižkoks ir nozāģēts, un mētājas daļēji sazāģētā, bet prom neaizvāktā veidā notikuma vietā, pārklājies ar tikko uzsnigušo sniegu. Spriežot pēc celma, stumbra un skaistā vainaga atliekām dižtūja bijusi lieliskā veselības stāvoklī, bez trupes, un bez būtiskiem bojājumiem, ar garu un slaidu vainagu. Tūjas apkārtmērs nozāģēšanas laikā sasniedzis 2,76 m apkārtmēru, kas šīs sugas kokiem ir milzīgs izmērs. Pēc pašreiz mūsu rīcībā esošiem datiem iznīcināta ir 2.dižākā tūja Latvijā (un iespējams arī Baltijā). Ilgus gadus, kopš 2005.gadā tā apzināta, Pētermuižas dižā tūja ar apkārtmēru 2,65 m atradās šīs sugas dižkoku pirmajā vietā, bet pagājušā gadā cita dižtūja Bēnes apkārtnē, to ir apsteigusi, atstājot to otrajā vietā. Tūjas divu metru apkārtmēru pārsniedz ļoti reti, un pa visu Latviju tādas ir mazāk nekā desmit.

Dižkoka nozāģētājs ir centies

Par izcilā dižkoka nozāģēšanas faktu ir informēta Dabas aizsardzības pārvalde (DAP), kas ir atbildīgā valsts iestāde par dižkoku aizsardzību Latvijā. Pēc notikuma vietas apskates secinājām, ka netālu garām dižtūjas augšanas vietai ir tīrīta veca elektrolīnijas stiga, un vainīgi varētu būt vai nu AS Sadales tīkli, vai arī zemes īpašnieks. Pamestajā Pētermuižas apkārtnē tūja noteikti nekam nav traucējusi, tai skaitā jaunas elektrolīnijas izveidošanai netālu tai garām. Nav saprotams kā zāģētājiem, kas spriežot pēc zāģējumiem, ilgi mocījušies ar dižkoka nogāšanu, nav bijusi sapratne, ka viņi noposta ievērojamu dabas retumu. Izskatās, ka pēc koka nozāģēšanas, nojaušamu iemeslu pēc, zāģētāji mēģinājuši novākt arī celmu zāģējot vēlreiz līdz ar zemi. Kas nozāģējis izcilo dižkoku noskaidros DAP, bet mēs ceram, ka vainīgie saņems kaut minimālu sodu.

Pētermuižas citi dižkoki

Savukārt, lai turpmāk neveidotos situācija, ka neviens nevienā atbildīgā iestādē neko īsti nezina, norādīsim, ka Valles pagasta Pētermuižā palikuši ir vēl daži dižkoki. Atšķirībā no bojā gājušās dižākās tūjas, kas kā zināms apzināta 2005.gadā, pārējie varētu būt uzskatāmi par jaunatklātiem dižkokiem.
Vispamanāmākais no Pētermuižas dižkokiem ir kupls dižozols lauku ceļa līkumā blakus Pētermuižas vecajam parkam. Šī ozola apkārtmērs sasniedzis 4,48 m. Nedaudz uz rietumiem no tā, pie pamestajām Sauliešu mājām, aug vēl divas varenu izmēru dižas tūjas. Cieši blakus pamestajai mājai, 3 m no tās, kā kupls zaļš svečturis stāv tūja ar apkārtmēru 1,80 m, bet ap 60 m no ēkas, brikšņu ielenkta – cita tūja ar apkārtmēru 1,64 m. Tās abas ir dižkoki, un abas ir pie labas veselības. Vēl viena tūja, kas ir potenciāls dižkoks aug arī blakus bijušajai Pētermuižas skolas ēkai, un tās apkārtmērs pagaidām ir tikai 1,30 m. Saudzēsim dabas vērtības!

Skaista dižtūja pie pamestās Sauliešu viensētas Pētermuižā.

Vēl viena braša dižtūja Pētermuižas apkārtnes brikšņos.

Tekts un foto: © Andris Grīnbergs, LPC, 07.01.2017.

Skatījumu skaits: 2607 | Pievienoja: Eksperts | Birkas: Pētermuiža | Reitings: 0.0/0

Meklēšana

Kalendārs

«  Janvāris 2017  »
PrOTCPkSSv
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Mājas lapa pastāv

Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0
Flag Counter Apmeklētāju statistika pa valstīm kopš 19.06.2015.