Latvijas Petroglifu centrs





Sākums » 2023 » Decembris » 19

Šogad Vidzemē – jauni un pārsteidzoši metāla kroņu krājumu atklājumi.

 

Vidzemē šogad norisinājās Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā projekta „Metāla kroņu tradīcijas izpēte Vidzemes baznīcās un kapličās” pētījumi. Kopumā izpēte veikta piecās dažādās vietās un kopskaitā izzināti 75 metāla kroņi. Pētījumu gaitā atklāti vairāki ļoti lieli metāla kroņu krājumi.

 

Sugu daudzveidība metāla kronim Aderkašu pareizticīgo baznīcā.

 

Projektu plānojot tika telefoniski apzinātas potenciālās pētījumu vietas – pavisam piecas Vidzemē, kur atrodas vairāk vai mazāk zināms skaits metāla kroņu un veicama to apzināšana un pētnieciskie darbi. Provizoriski tika noskaidrots, ka būs divas vietas ar apmēram 20 kroņiem, tātad liela apjoma pētījumu vietas. Par trešo vietu bija jau vairākus gadus iepriekš zināms, ka tur apzināti 8 kroņu tradīcijas objekti, bet vēl par divām citām informācija bija kā par vietām, kur „ir daži” vai „nedaudzi” kroņi.

Atklāta viena no lielākajām kroņu kolekcijām Latvijā.

Projekta realizācijas gaitā situācija būtiski mainījās lielā daļā izpētes vietu, pārsvarā tieši apjoma ziņā - gan uz vienu pusi, gan otru pusi, tātad gan vairāk, gan mazāk. Un bija, jāteic, ka tiešām lieli pārsteigumi. Pētījumu plāns, kurā provizoriski bija iecerēts sezonas laikā apzināt un izpētīt ap 50 metāla kroņus piecās vietās Vidzemē, tika uzsākts ar došanos uz vidēja attāluma vietu no Rīgas, par kuru bija ziņojums par „nedaudz” kroņiem. Divās telefona sarunās tā kā bija noskaidrojies, ka Ogres novada Taurupes pagastā esošās Aderkašu baznīcas bēniņos kroņi ir un to skaits varētu būt 2 vai 3 vai kaut kā apmēram tā. Kā izrādījās, tad baznīcas pārvaldnieks baznīcas bēniņos, precīzāk, torņa telpā, laikam sen nebija bijis un viņa zināšanas par mantojuma apjomu bija neprecīzas. Torņa pustumsā pētniecību gaidīja – kroņu kaudze!
Metāla kroņu izpēte Aderkašu pareizticīgo baznīcā sākās jūnijā un turpinājās jūlijā. Šīs vietas metāla kroņu pētniecība paliks atmiņā un vēsturē, gan a ... Lasīt tālāk »

Skatījumu skaits: 363 | Pievienoja: Eksperts | Datums: 19.12.2023

Meklēšana

Kalendārs

«  Decembris 2023  »
PrOTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mājas lapa pastāv

Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0
Flag Counter Apmeklētāju statistika pa valstīm kopš 19.06.2015.