Latvijas Petroglifu centrs




Sākums » 2020 » Decembris » 3 » Vārtāja 2020
09:34
Vārtāja 2020

Šoruden izpētīti Vārtājas bedrīšakmeņi 
M.hist. Andris Grīnbergs

 

2019.gada rudenī aktīvais senvēstures entuziasts Uģis Ostelis, kas iepriekšējo gadu laikā jau bija atklājis vairākus bedrīšakmeņus Grobiņas apkārtnē, atklāja vēl vairākus līdz tam nezināmus bedrīšakmeņus Grobiņas novada Gaviezes pagastā, Vārtājas ielejas tuvumā netālu no iespaidīgā Vārtājas pilskalna.

Vārtājas 1.bedrīšakmens Gaviezes pagastā.

Minētais Vārtājas pilskalna apvidus jau iepriekš ir piesaistījis vēsturnieku un citu pētnieku uzmanību kā potenciāla bedrīšakmeņu atrašanas vieta. 2008.gada vasarā apvidus pat ir apsekots ar mērķi pameklēt bedrīšakmeņus, tomēr toreiz bez panākumiem šajā jomā. Vēlākos gados turpinoties pārsteidzošajiem atklājumiem Ālandes ielejā, kas ir salīdzinoši netālu, arī Vārtājas ieleja tikusi apspriesta kā potenciāli ļoti perspektīva pētījumu vieta.
2020.gada pētījumu sezonā Vārtājas bedrīšakmeņi tika apsekoti, atzīti par īstiem seniem kulta akmeņiem un izpētīti. Kopumā Vārtājas pilskalna apkārtnē atrodas trīs pārliecinoši bedrīšakmeņi, kas aizsargājami kā senvietas. Pētījumus atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Kādi ir Vārtājas bedrīšakmeņi?

Visi trīs šie bedrīšakmeņi atrodas divās atsevišķās vietās pie dažādām mājām. Tā kā tie visdrīzāk savulaik ir bijuši kā vienas kopienas senvieta, nolemts tos pagaidām saukt kopējā nosaukumā par Vārtājas bedrīšakmeņiem.
Vārtājas 1.bedrīšakmens atrodas pie Jaunzemju mājām, un tas ir tuvējam zemesceļam tuvākais no diviem senajiem kulta akmeņiem, kas atrodas pie minētajām mājām. Kulta akmens atrodas savā sākotnējā vietā, pļavā, 23 m no vietējas nozīmes ceļa. Tas ir izmēros neliels, un pat braucot vai ejot garām pa tuvējo ceļu, ir labi jāieskatās, lai to pamanītu. Akmens izmēri: 1,45 x 1,40 x 0,40 m, apkārtmērs – 4,45 m, virszemes tilpums pavisam mazs – 0,4 kubikmetri. Kopumā akmens virsmā ir ieveidotas 7 bedrītes.

Vārtājas 1.bedrīšakmens plāna skatījumā ar krītu apvilktām bedrītēm. Atrodi septiņas!

Vārtājas 2.bedrīšakmens atrodas pie tām pašām Jaunzemju mājām, un ir šīm mājām tuvākais no diviem bedrīšakmeņiem. Arī šis bedrīšakmens atrodas savā sākotnējā vietā, pļavā, 80 metrus no iepriekšējā bedrīšakmens. Akmens izmēri ir ievērojami lielāki nekā 1.bedrīšakmenim. Izmēri: 2,7 x 1,4 x 1,1 m, apkārtmērs – 6,30 m, virszemes tilpums ap 1,5 kubikmetri. Šim akmenim iespējams ir diezgan liela apakšzemes daļa. Akmens virspusē ieveidotas ir 6 kvalitatīvas un vēl 4 varbūtējas bedrītes.
Interesants fakts, ka 25.septembra dienā, kad tika pētīti šie bedrīšakmeņi, to tiešā tuvumā tika rakts paliels dīķis, un sanāca izskaidrot bedrīšakmeņu nozīmi gan Jaunzemju māju saimniekam, gan saimnieka nolīgtajam rakšanas veicējam, gan arī, blakus ilgstoši uzturoties, pavērot šos darbus. Minētajām personām bija saprotoša attieksme pret vēstures vērtībām un viņi solījās abus bedrīšakmeņus neskart, nepārvietot un neapbērt.

Vārtājas 2.bedrīšakmens un dīķa rakšanā saveidotās smilšu kaudzes.

Vārtājas 3.bedrīšakmens ir samērā netālu no diviem iepriekšējiem, bet tomēr atšķirīgā vietā – pie Kaiju un Bērziņu mājām. Arī šis akmens atrodas sākotnējā vietā, pļavā, 16 metrus uz rietumiem no piebraucamā ceļa uz Kaiju mājām. No ceļa tas labi redzams.
Akmens izmēri: 3,55 x 1,85 x 0,85 m, apkārtmērs – 8,90 m, tilpums – 2,5 kubikmetri. Palielā akmens ļoti grubuļainajā virsmā konstatētas 10 drošas bedrītes un viena pusīte (daļēji zudusi – pa pusei noskaldīta). Kopumā varam uzskatīt, ka ir – pavisam 11 seno cilvēku veidotās bedrītes. Vēl akmens sadēdējušā un diezgan robotajā virsmā ir konstatētas arī 9 varbūtējas bedrītes, kuras ir tik seklas, ka tās droši pieskaitīt nevar, bet varbūt nākotnē vēl pie citiem apstākļiem daļu no tām varētu arī atzīt par drošām. Turpat akmens virspusē blakus bedrītēm atrodams arī viens nesenu laiku bojājums – urbums (4,5 cm dziļš, 2,2 cm diametrā), kas liecina, ka akmeni kādreiz ir mēģināts sašķelt. Atsevišķās vietās akmenim ir robi, kas visdrīzāk liecina, ka no tā kādreiz ir atšķelti nelieli gabali.
Divi vīri no tuvējām Kaiju mājām, kas tika informēti par bedrīšakmens kultūrvēsturisko vērtību, zināja teikt, ka zeme, uz kuras atrodas bedrīšakmens, tagad piederot Bērziņu mājām. Vēl jāpiebilst, ka šis bedrīšakmens atrodas ļoti ainaviskā novietojumā, Vārtājas ielejas lēzenā malā, un stāvot pie tā labi redzams netālu esošais Vārtājas pilskalns.

Vārtājas 3.bedrīšakmens un plašā ainava.

Visi foto: © Andris Grīnbergs, LPC, 2020.
 

Skatījumu skaits: 1145 | Pievienoja: Eksperts | Birkas: Latvija | Reitings: 0.0/0

Meklēšana

Kalendārs

«  Decembris 2020  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Mājas lapa pastāv

Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0
Flag Counter Apmeklētāju statistika pa valstīm kopš 19.06.2015.