Latvijas Petroglifu centrs




Sākums » 2012 » Maijs » 15 » Rudzīšu akmens
13:49
Rudzīšu akmens
Pie Rudzīšu akmens Kuldīgas novadā

Kurzemē, Kuldīgas novada Laidu pagastā 12.maijā notika ikgadējais gada ģeoloģiskā objekta pasākums. Šogad par īpašo objektu ekspertu izvēlēts ir Rudzīšu akmens. Uz to nupat izveidota jaunākā dabas taka Latvijā.

12.maija rītā no malu malām Laidu pagastā sabrauca un sanāca dabas draugi un citi interesenti, lai apskatītu jaunāko dabas taku Latvijā un noklausītos ģeologu brīvdabas lekciju par Rudzīšu akmeni un tā apkārtni. Pasākums nomaļajā gravā tālu no apdzīvotām vietām un lielceļiem sestdienas rītā pulcēja vairāk kā 30 dabas draugus, kas bija sabraukuši gan no tuvējās apkārtnes, gan Rīgas, Liepājas, Rojas, Siguldas un citām attālām vietām. Klātesošajiem bija iespēja ne vien dzirdēt brīvdabas lekciju par ģeoloģiju, bet arī uzdot ekspertiem dažādus jautājumus. Klāt bija arī preses pārstāvji, pasākumu filmēja Skrundas TV.


Dabas takas sākums pie Kazdangas - Snēpeles ceļa.

Kuldīgas novada, bet jo īpaši Laidu pagasta ļaudis bija čakli pastrādājuši jau pirms gada objekta pasākuma. Vēl nesen Rudzīšu akmens atrašana bija liels pārbaudījums ikvienam, kas vēlējās to redzēt. Brikšņaina grava, tīrumu aramzemes un vēl citi šķēršļi bija jāpārvar, lai sasniegtu gada objektu. Tagad situācija ir pavisam citāda. Nupat izveidota nepilnu puskilometru gara dabas taka. Tā sākas Kazdangas - Snēpeles ceļa malā ar norāžu zīmi. No ceļa malas pār mazu tiltiņu jāiet pāri grāvim, tad gar tīruma malu līdz meža stūrim, līdz taka ieved mežā. Palīkumojusi līku loču gar upītes ielejas augšmalu taka ved cauri ielejai tieši pie Rudzīšu akmens. Bezlapu laikā ievērojamais akmens no takas redzams jau pa gabalu, bet vasaras zaļumā tas pamanāms grūtāk, tikai tad, kad esam nonākuši pie paša akmens.


Taka ved cauri upītes ielejai tieši pie Rudzīšu akmens.

Rudzīšu akmens ir ģeoloģiski interesants ar to, ka nav ne granīts, ne gneiss, kā daudzi citi Latvijā bieži atrodami akmeņi, bet gan kaļķakmens. Līdzīgi kaļķakmens bluķi Latvijā zināmi ļoti maz, pārējie ir izmēros mazāki. Rudzīšu akmens pēc izmēriem ir dižakmens.
Brīvdabas lekcijas noslēgumā notika akmens uzmērīšanas paraugdemonstrējums. Pēc jaunākajiem un precīzākajiem uzmērījumiem zināms – Rudzīšu akmens ir 4,6 m garš, 3,8 m plats, 2 m augsts, apkārtmērs 14,30 m, tilpums 10 kubikmetri.


Māris Rudzītis un Dainis Ozols stāsta par Latvijas ģeoloģiju.

Kā nokļūt pie 2012.gada ģeoloģiskā objekta? Ceļi ir atšķirīgi no puses, kur atrodaties: piemēram, no Liepājas jābrauc caur Aizputi, Kazdangu, un pa Kazdangas – Snēpeles ceļu, līdz tā malā redzama norādes zīme. No Rīgas braucot, vieglāk gada objekts sasniedzams pa maršrutu caur Skrundu, Sieksāti un Laidiem, piebraucot pa Laidu – Snēpeles ceļu. Savukārt, ja braucat no Kuldīgas puses, tad jādodas caur Snēpeli pa ceļu uz Laidiem, un takas uz Rudzīšu akmeni sākums būs ceļa kreisā pusē. Rudzīšu akmenim tuvākās apdzīvotās un kartēs bieži atzīmētās ir Kalniešu mājas, bet Rudzīšu mājvieta, kas devusi akmenim vārdu, ir ap 150 m uz dienvidiem no tā. Gada objekts jau iekļauts arī starptautiski populārajā slēpņošanas aktivitātē Geocaching, kas var palīdzēt objekta meklējumos.


Brīvdabas lekcijā ikviens varēja izvaicāt ģeoloģijas ekspertus.

Latvijas Petroglifu centra organizēto Rudzīšu akmens nominēšanu par Latvijas 2012. gada ģeoloģisko objektu atbalsta Latvijas Universitātes Ģeoloģijas muzejs, Kuldīgas novada dome, Laidu pagasta pārvalde, Kuldīgas tūrisma attīstības centrs un Ziemeļvidzemes Ģeoparks.



Dižakmens uzmērīšanas paraugdemonstrējums.
Teksts un foto: Andris Grīnbergs.
Skatījumu skaits: 3878 | Pievienoja: Eksperts | Birkas: daba, Rudzīšu akmens, Kurzeme, Kuldīgas novads | Reitings: 5.0/1

Meklēšana

Kalendārs

«  Maijs 2012  »
PrOTCPkSSv
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Mājas lapa pastāv

Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0
Flag Counter Apmeklētāju statistika pa valstīm kopš 19.06.2015.