Latvijas Petroglifu centrs




Sākums » 2010 » Decembris » 17 » Ievērojami seno robežakmeņu atklājumi (2010.g.)
23:17
Ievērojami seno robežakmeņu atklājumi (2010.g.)
Ievērojami seno robežakmeņu atklājumi

2010.gada vasarā un rudenī – no jūnija līdz novembrim Latvijas Petroglifu centrs ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu realizēja kultūras mantojuma projektu „Vidzemes robežakmeņi”. Tā laikā tika veiktas ekspedīcijas un pētījumi dažādās Vidzemes vietās, apzināti un meklēti līdz šim nezināmi senie robežakmeņi. Pētījumu rezultātā ir apkopota plaša informācija un veikti sabiedrības un speciālistu informēšanas pasākumi par senajiem robežakmeņiem.

Kopumā 2010.gada pētījumu sezonā „Vidzemes robežakmeņu” projekta ietvaros veiktas 14 ekspedīcijas uz konkrētām vietām Vidzemē. Pārsvarā tās notika rudenī, kad dabā ir labvēlīgāki apstākļi izmēros nelielo robežakmeņu meklējumiem un izpētei – mazāk kokiem un krūmiem lapu, noplakušas garās zāles un nezāles, nav vairs arī vasaras karstuma, odu un dunduru.

Paveikto ekspedīciju gaitā kopumā tika apsekots 51 Vidzemes robežakmens, no kuriem 23 bija iepriekš zināmi, 11 tika jaunatklāti sešos dažādos pagastos, bet 17 robežakmeņus nesen bija atklājuši Valsts Meža Dienesta (VMD) Kultūras mantojuma projekta inventarizētāji 7 dažādos Vidzemes pagastos, un ziņas par šiem jaunatradumiem tika operatīvi pārbaudītas dabā. VMD 2010.gadā notika plašs Kultūras mantojuma apzināšanas projekts, kas norisinājās Ziemeļvidzemē četru bijušo (Limbažu, Valmieras, Valkas un Alūksnes) rajonu teritorijās, un šajā reģionā esošajos apmēram 80 pagastos darbojās speciāli apmācīti inventarizētāji, kas veica visa veida kultūras mantojuma objektu meklēšanu un fiksāciju.

LPC Vidzemes robežakmeņu projekta gaitā tika ne vien braukts pārbaudīt pēc dažādiem arhīvu, literatūras un citiem informācijas avotiem zināmas robežakmeņu vietas, bet arī veiktas mērķtiecīgas ekspedīcijas līdz šim nezināmo robežakmeņu meklējumos pa seno robežu vietām. Šādu ekspedīciju gaitā tika piesaistīts plašāks dalībnieku skaits un notika sadarbība ar vietējiem novadpētniekiem. Piemēram, oktobrī meklējot un atrodot senos muižu robežakmeņus Limbažu novadā sadarbojāmies ar novadpētnieci Dainu Čaksti (Limbaži), bet novembrī meklējot un atrodot robežakmeņus Cēsu apkārtnē pie Auciema – ar novadpētnieci Gunu Rukšāni, kura par mūsu ekspedīciju drīz pēc tam uzrakstījusi rakstu laikrakstā „Druva” (Cēsis). Kā labus sadarbības partnerus projekta gaitā jānorāda arī Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, Ziemeļvidzemes Biosfēras rezervātu un Ziemeļvidzemes Ģeoparku.

Kopumā līdz 2010.gada novembra beigām vislielākie jaunatklājumi robežakmeņu skaita ziņā šosezon ir Brantu un Launkalnes pagastā (katrā pa 7 objektiem) un Katvaru pagastā (4 robežakmeņi). No visiem 29 šajā gadā atklātajiem un Vidzemes robežakmeņu projekta gaitā apzinātajiem un izpētītajiem senajiem robežakmeņiem īsi norādīšu desmit interesantākos un ievērojamākos:

 

Nr.

Nosaukums

Pagasts

Īss robežakmens raksturojums

1.

Auciema - Kūduma muižu 9.robežakmens

Raiskuma

Jau iepriekš zināmo Auciema – Kūduma muižas robežakmeņu virknē novembrī izdevās atrast vēl vienu, kas pēc kārtas ir devītais, bet kopējais zināmo robežakmeņu skaits tagad ir 10.

2.

Drūģu robežakmens

Raunas

Septembrī nejauši apzināts parasts vecsaimniecības robežakmens netālu no Vidzemes šosejas, bet netipiski, ka tam papildus robežzīmei ir iekalti arī iniciāļi, kas nav raksturīgi citur.

3.

Kalnabundes robežakmens

Valkas

Akmens ar iekaltu robežzīmi atrodas klaju pļavu vidū visai neparastā novietojumā. Neskaidra tā izcelsme un robežas vecums.

4.

Kazēku robežakmens

Brantu

Izcils 1776.gada robežakmens ar izmēros lieliem iekalumiem atrodas padomju melioratoru nostumts no tuvējā lauka blakus citu akmeņu kaudzei pie bijušajām Kazēkām (tagad Vanagi). Apzinājis Jānis Puntulis (VMD projekts).

5.

Knābju robežakmens

Brantu

Savā sākotnējā vietā, brikšņainā mežā atrodas izmēros nelielais 1776.gada robežakmens ar gada skaitli un robežzīmi virsmā. Apzinājis Jānis Puntulis (VMD projekts).

6.

Maizezera 3.robežakmens

Umurgas

Iepriekš zināmajiem diviem Limbažu pilsmuižas 17.gadsimta robežakmeņiem Maizezera apkārtnē, Indra Zālīte (VMD projekts) apzinājusi vēl divus. Trešais robežakmens atrodas Maizezera ZA krasta mežos.

7.

Melbāržu robežakmens

Launkalnes

Dziļos mežos starp Launkalni un Variņiem, uz vecas kupicas atradies sens robežakmens ar iekaltu lielu robežzīmi. Apzinājis Edgars Žīgurs (VMD projekts).

8.

Oliņu robežakmens

Drabešu

Jau sen bija ziņas par akmeni ar iekaltu krustu Ieriķos, tik trūka precīzas adreses. Oktobra sākumā to izdevās apzināt. Tas ir Oliņu māju robežakmens no 1920.gadiem.

9.

Upēnu 7.robežakmens

Katvaru

Mežos starp Katvariem un Viļķeni 1759.gadā likta robeža, no kuras šobrīd apzināti septiņi robežakmeņi. Divus no tiem atradām 31.oktobra ekspedīcijā.

10.

Vecrēzu robežakmens

Limbažu

Izmēros nelielais robežakmens iezīmē 1780.gadā liktu robežu. Akmens virsmā, kas meža stigā ir tikai dažus centimetrus virs zemes, iekalts gada skaitlis, robežzīme un akmens numurs. Apzinājis Vitolds Muižnieks (VMD projekts).

 


Upēnu 7.robežakmens atklāšana oktobra nogalē.          Foto: A.Grīnbergs, 2010.

 

Jau decembrī, pēc LPC Vidzemes robežakmeņu projekta aktivitāšu beigām atkal ir ienākušas ziņas par jauniem atradumiem un pārbaudāmām vietām, kur varētu būt seni robežakmeņi. Taču tā kā tagad ir iestājusies ziema un zemi klāt sniegs, robežakmeņu pētījumi ir beigušies, bet tos būtu ļoti lietderīgi turpināt nākamgad atkal.




Projekta vadītājs:

Mg.hist. Andris Grīnbergs,

2010.gada decembris.

Skatījumu skaits: 4173 | Pievienoja: Eksperts | Birkas: robežakmeņi | Reitings: 5.0/3

Meklēšana

Kalendārs

«  Decembris 2010  »
PrOTCPkSSv
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Mājas lapa pastāv

Statistika


Kopā Online: 1
Viesi: 1
Lietotāji: 0
Flag Counter Apmeklētāju statistika pa valstīm kopš 19.06.2015.